Czujniki parkowania – opinie, montaż, czy warto?

14 listopad 2019
Autor 
Czujniki parkowania – opinie, montaż, czy warto?

Niemalże wszystkie współczesne samochody wyposażone są w szereg czujników, elektronicznych zespołów i centralny komputer pokładowy. Ma to zapewnić bezpieczeństwo jazdy, ułatwić prowadzenie, podnosić komfort podróżowania. Jednym z często stosowanych rozwiązań są czujniki parkowania. Nawet jeżeli nie są zainstalowane fabrycznie, ich montaż nie musi być bardzo skomplikowany. Wybierając najprostsze czujniki cena nie jest wygórowana. Czy jednak warto zainwestować w takie rozwiązanie, jakie są opinie o czujnikach parkowania? Poznaj wady i zalety montażu tych nowoczesnych ułatwień w codziennej eksploatacji auta.

Najpopularniejsze czujniki parkowania - montaż

Popularne czujniki mają stosunkowo prosty. Składające się najczęściej z czterech do ośmiu elementów będących sensorami, zwykle w kształcie charakterystycznych kółeczek. Oprócz nich w skład zestawu wchodzi sterownik - jednostka centralna przetwarzająca i interpretująca sygnały. Zestaw najczęściej wyposażony jest w głośnik i sygnalizator świetlny odległości lub wyświetlacz. W zależności od sposobu komunikacji, do czujników parkowania może być również dołączone kompletne okablowanie, albo też moduł komunikacji bezprzewodowej.

Wybrane modele czujników  mogą mieć zróżnicowane, jednak większość z nich zasadę działania opiera o emisję fal ultradźwiękowych. Jest to swoista echosonda. Jeśli chodzi o niefabryczne czujniki parkowania montaż przeprowadza się w zderzaku, najczęściej tylnym, choć oczywiście komplet również z przodu podnosi komfort użytkowania. Mogą być dopasowane kolorystycznie do zderzaka, dzięki czemu mimo wywiercenia dziur nie odznaczają się na nim. W przypadku czujników parkowania cena montażu może być mocno zróżnicowana, wszystko zależy od pojazdu oraz technologii sprzętu.

Wciąż jeszcze mniej popularnym rozwiązaniem na rynku są elektromagnetyczne czujniki parkowania. Mogą być łatwiejsze w montażu, niewidoczne na zewnątrz pojazdu. Ich skuteczność jest również porównywalna. Jeśli chodzi o takie czujniki  również jest mocno zróżnicowana. Także moduł centralny może posiadać sygnalizację dźwiękiem lub światłem. Powinny uruchamiać się automatycznie po włączeniu biegu wstecznego w przypadku czujników cofania.

Wykorzystanie czujników parkowania

Dobre czujniki parkowania będą nieodłącznym akcesorium dla wszystkich właścicieli dużych aut, zwłaszcza często parkujących w ciasnych przestrzeniach. To także spora pomoc dla osób dopiero poznających dany samochód, uczących się nim jeździć. Wybierając czujniki parkowania cena nie powinna być głównym kryterium. Najważniejsza jest niezawodność, by nie doszło do sytuacji, w której zdając się na system niejako asystujący w parkowaniu, auto ulega stłuczce z powodu niewłaściwej sygnalizacji.

Choć wykonywanie manewrów bazując jedynie na czujnikach parkowania opinie ma bardzo złe, niektórzy nawet nie patrzą w lusterka. Może mieć to uzasadnienie jedynie gdy system wyposażony jest także w szerokokątną kamerę parkowania. W innych przypadkach montaż czujników parkowania powinien być traktowany jako pomoc we właściwym wykonywaniu manewru, nie zaś zastąpienie zmysłów.

Jak zadbać o właściwe funkcjonowanie czujników parkowania?

Jeśli chodzi o ultradźwiękowe czujniki parkowania montaż poprawnie wykonany powinien gwarantować bezawaryjne użytkowanie. Należy jednak szczególnie dbać o czystość sensorów, by fale dźwiękowe nie napotykały udawanych przeszkód w postaci różnych zanieczyszczeń. Warto również weryfikować okresowo poprawność ich działania, by nie dać się zaskoczyć częściową awarią mogącą nawet doprowadzić do tragedii.

Czujniki komunikujące się bezprzewodowo powinny mieć wbudowany mechanizm autodiagnostyki. Podobnie powinno być z bardzie klasycznymi, zaawansowanymi czujnikami przewodowymi. Warto w ich przypadku sprawdzać także ciągłość przewodów, czy nie zostały gdzieś nadszarpnięte, wyszczerbione.

Jakie czujniki parkowania - opinie użytkowników i instruktorów

Montaż czujników może być szybki i stosunkowo łatwy, jednak wymagający przynajmniej podstawowych zdolności mechanicznych oraz elektrycznych. Jak znaleźć czujniki parkowania opinie o wybranym modelu? Sklepy internetowe oraz porównywarki cen dysponują nierzadko wieloma, często zweryfikowanymi opiniami użytkowników. Można także znaleźć opinie instruktorów nauki jazdy czy też doskonalących techniki. Traktują oni parking assistance, w tym również czujniki parkowania jako często bardzo przydatny gadżet.

Mimo iż czujników parkowania cena może wahać się w zakresie od kilkudziesięciu złotych, po nawet kilkaset, nie warto na takim akcesorium zbytnio oszczędzać. Trzeba zdawać sobie sprawę, że jeżeli postanowimy korzystać z niesprawdzonych, tanich rozwiązań, to ich ewentualne nieprawidłowe działanie przypłacić możemy dosyć kosztownym remontem pojazdu. Dlatego przed ostateczną decyzją sprawdź, polecane produkty i wybierz najlepiej wpasowujący się w Twoje potrzeby.

Polecane

  • Akumulatory motocyklowe Tuborg ATX
    • środa, 20 wrzesień 2017

    Akumulatory Tuborg ATX - jeśli ekstremalnie duża moc rozruchowa jest dla ciebie priorytetem to akumulator Tuborg TX jest idealnym rozwiązaniem. Akumulatory z serii TX zostały stworzone z myślą o najcięższych zastosowaniach, gdzie tradycyjne akumulatory nie dają sobie rady. W porównaniu z tradycyjnymi akumulatorami AGM osiągają o 20% lepsze parametry rozruchowe.…

    Czytaj więcej
  • Karty katalogowe - Trojan
    • wtorek, 19 wrzesień 2017

    Karty katalogowe Trojan

    Czytaj więcej
  • Ładowarka Stef-pol EST-511 12V 6A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-511 12V 6A - przeznaczone są do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo – kwasowych o napięciu 12V i pojemności 34 ÷ 60Ah. Ładowanie akumulatorów tymi ładowarkami gwarantuje pełne naładowanie akumulatora jak i przedłużenie jego żywotności. Ładowarki EST od innych ładowarek wyróżnia to, że po osiągnięciu właściwego…

    Czytaj więcej
  • Akumulatory Optima Yellow Top
    • wtorek, 19 wrzesień 2017

    Akumulatory OPTIMA Yellow Top to gama akumulatorów, wykonana w unikalnej technologii płyt spiralnych SPIRACELL, została zaprojektowana specjalnie do obsługi dodatkowego wyposażenia pojazdów, charakteryzująca się możliwością pracy w cyklach tzw. „ głębokiego rozładowania", będąc jednocześnie źródłem energii rozruchowej. Dzięki swej unikatowej konstrukcji jest odporna na wibracje i przechyły. Akumulatory typu Optima…

    Czytaj więcej

Najnowsze porady eksperta

  • Problem z uruchomieniem auta? Prawidłowe przygotowanie samochodu do jazdy
    • niedziela, 07 czerwiec 2020

    Problem z uruchomieniem auta bardzo często wiąże się z pewnymi zaniedbaniami ze strony kierowcy. Może się również zdarzyć, że pojazd nie był wykorzystywany przez dłuższy czas i wymaga sprawdzenia poszczególnych podzespołów. Samochód stanowi zbiór współpracujących ze sobą elementów. Żeby zachowywały one swoje odpowiednie właściwości, muszą być odpowiednio eksploatowane. Po długim postoju lub przed daleką podróżą warto dokładnie sprawdzić takie elementy, jak akumulator lub poziom płynów.

    Czytaj więcej
  • Laptopy podróżne - jakie wybrać i na czym się skupić?
    • piątek, 15 maj 2020

    Laptopy to sprzęt, który bardzo często zabiera się ze sobą w podróż samochodem, ponieważ chce się wtedy z nich skorzystać, np. gdy na co dzień pracuje się na komputerze. Oczywiście jest to wskazane w przypadku pasażerów, którzy mogą sobie pozwolić na całkowite skupienie się na laptopie. Nie każdy model będzie jednak idealnym wyborem. Odpowiedni laptop do podróży samochodowych musi cechować się kilkoma istotnymi parametrami, dzięki czemu podczas podróży spełni oczekiwania użytkowników. Najlepszym wyborem będą te urządzenia, które mają charakter biznesowy. Są przystosowane do częstych podróży i nie ma problemów, aby zabierać je ze sobą na dłuższe wycieczki samochodowe.

    Czytaj więcej
  • Słuchawki do samochodu nie tylko dla kierowcy
    • niedziela, 10 maj 2020

    Wielu z nas dopóki nie zaczęło korzystać ze słuchawek w samochodzie uważało, że są one zbędne, ale zaledwie po pierwszym użyciu nasze postrzeganie tego przedmiotu się zmienia i zaczynamy na nowo odkrywać jego zalety. Słuchawki nie muszą być pomocne jedynie kierowcy podczas rozmowy przez telefon, ale są równie przydatne pasażerom, tym młodszym do oglądania bajek oraz tym starszym do słuchania muzyki lub audiobooków. Dzięki słuchawkom każdy uczestnik podróży może cieszyć się tym czego aktualnie słucha, nie zagłuszając przy tym innych.

    Czytaj więcej
  • Moda na auta elektryczne
    • środa, 06 maj 2020

    Zmiany technologiczne oraz coraz mocniej dostrzegalne trendy proekologiczne sprawiają, że samochodów napędzanych energią elektryczną na ulicach polskich miast pojawia się coraz więcej. Temu też mają sprzyjać wprowadzane przez rząd programy oraz gęsta sieć stacji ładowania pojazdów.

    Czytaj więcej

News

  • Współpraca Audi i koncernu energetycznego EnBW
    • czwartek, 25 czerwiec 2020

    Audi oraz koncern energetyczny EnBW zdecydowały się na nawiązanie współpracy. Ma się ona opierać na optymalnym wykorzystaniu zużytych baterii, pochodzących bezpośrednio z samochodów elektrycznych. Baterie będą ponownie wykorzystywane, nie łamiąc przy tym oczywiście obowiązujących przepisów, które dotyczą magazynowania energii. Dzięki temu wspierana będzie sieć energetyczna. Magazyn energii ma powstać w niemieckiej miejscowości Heilbronn.

    Czytaj więcej
  • Mobilna wulkanizacja - wygoda i oszczędność czasu
    • czwartek, 18 czerwiec 2020

    Korzystanie z telefonu stało się bardzo powszechne, co spowodowało, że na rynku usług można znaleźć coraz więcej ich wersji mobilnych. Jest to praktyczne i szybkie rozwiązanie, które pozwala człowiekowi skorzystać z opcji ratunkowej w wielu sytuacjach. Przykładem może być wspomniana mobilna wulkanizacja, która od pewnego czasu zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Z pewnością docenią ją kierowcy, którzy na co dzień nie mają zbyt wiele czasu, aby serwisować swoje opony lub tez borykają się z problemami z nimi związanymi na trasie.

    Czytaj więcej
  • Najważniejsze historycznie znaki firmowe
    • poniedziałek, 15 czerwiec 2020

    Logo jest sercem wizualnego brandingu. Dzięki niemu odbiorcy natychmiast rozpoznają Twoją markę. Jeśli chcesz wyróżnić się na tle konkurencji, zadbaj o profesjonalne logo. Zobacz, dlaczego i jak go zaprojektować.

    Czytaj więcej
  • Prostownik Kulon 720
    • środa, 27 maj 2020

    Prostownik Kulon 720 przeznaczony jest do ładowania wszelkich typów akumulatorów - z płynnym elektrolitem, żelowych czy też AGM - o napięciu od 6 do 12V i pojemności od 5 do 200 Ah. Mogą być stosowane zarówno w samochodach, motocyklach, kamperach, jak i łodziach elektrycznych. Ładowarka Kulon 720 może być stosowana również jako regulowany zasilacz o napięciu od 6 do 16 V, z prądem wyjściowym sięgającym do 15 A. Prostownik kontrolowany jest przy pomocy nowoczesnego wyświetlacza.

    Czytaj więcej

Nowości na rynku akumulatorów

  • Wzmocniony akumulator Uruchom Bike - również do systemów start stop
    • sobota, 04 kwiecień 2020

    Start Stop w motocyklach i skuterach? Tak, na rynkach azjatyckich coraz więcej jednośladów wyposażona zostaje w system start stop. System start-stop w skuterach i motocyklach samodzielnie rozpoznaje zatrzymanie pojazdu i na określony czas dezaktywuje silnik. Zostaje on samoistnie uruchomiony po odkręceniu rączki od gazu. System ten poprzez analizę naszego ruchu zatrzymuje lub uruchamia jednostkę w taki sposób, aby nie było żadnych niedogodności dla kierowcy.

    Odsłony: 464 Czytaj więcej
  • Porównanie akumulatorów Optima
    • wtorek, 19 wrzesień 2017

    Akumulatory Optima, mają bardzo mały opór wewnętrzny, co przekłada się na większą moc startową akumulatora i lepsze charakterystyki ładowania. Dzięki zwartej budowie wewnętrznej, akumulatory Optima są odporne na wibracje i znajdują zastosowanie wszędzie tak, gdzie zwykłe akumulatory nie dałyby sobie rady: 4x4, maszyny budowalne. Poza tym zmniejszone wibracje minimalizują utratę aktywnej powłoki płytek, a w rezultacie oznaczają mniejsze straty energii i dłuższy okres żywotności akumulatora.

    Odsłony: 1318 Czytaj więcej
  • Akumulator Uruchom Silver- potrafią zaskoczyć swoją wytrzymałością
    • wtorek, 28 styczeń 2020

    Zamysłem powstania tej linii był jej montaż w samochodach europejskich. Dzięki zastosowaniu specjalistycznych podzespołów, możemy liczyć na eliminacje ryzyka wystąpienia wady fabrycznej. W akumulatorach tych zastosowano nowoczesną płytę, której podstawę działania stanowi stop wapnia. Akumulatory Uruchom Silver, potrafią zaskoczyć swoją wytrzymałością, odpornością na wszelkie warunki atmosferyczne. Dokładając do tego idealne parametry techniczne oraz zastosowanie bardzo dobrych podzespołów otrzymujemy naprawdę dobry akumulator, który da sobie radę z wilgocią oraz wahaniami temperatury.

    Odsłony: 746 Czytaj więcej
  • Akumulatory Uruchom Gold - Polska marka
    • wtorek, 28 styczeń 2020

    Akumulatory Uruchom są bardzo cenione zarówno przez doświadczonych kierowców, jak i tych początkujących. Nie ma nic dziwnego w tym, że na ich zakup decyduje się obecnie coraz większa grupa zmotoryzowanych osób. Jedną z nowości jest seria Gold, dzięki której można wyposażyć się w niezawodne urządzenie rozruchowe, doskonale spisujące się zwłaszcza w warunkach zimowych. Uruchom Gold zapewnią zainteresowanym bezproblemowy rozruch, nawet gdy za oknem będzie sypać śnieg.

    Odsłony: 656 Czytaj więcej

Nowości na rynku prostowników

  • Ładowarka Stef-pol EST-518 24V 12,5A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-518 24V 12,5A - przeznaczone są do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo – kwasowych o napięciu 24V i pojemności 34 ÷ 120Ah. Ładowanie akumulatorów tymi ładowarkami gwarantuje pełne naładowanie akumulatora jak i przedłużenie jego żywotności. Ładowarki EST od innych ładowarek wyróżnia to, że po osiągnięciu właściwego napięcia przez akumulator układ nie rozłącza ładowarki, od tego momentu na akumulatorze podtrzymywana jest stała wartość napięcia, jest to korzystne dla akumulatora. Ładowanie akumulatorów tą ładowarką spełnia oczekiwania użytkownika jak i producenta akumulatorów.

    Odsłony: 1169 Czytaj więcej
  • Ładowarka Stef-pol EST-524 12V 30A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-524 12V 30A - Automatyczna ładowarka EST przeznaczona jest do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo-kwasowych o napięciu 24V i pojemności 74 ÷ 400Ah. Zaletą i wyróżnieniem ładowarki automatycznej EST jest to, że po osiągnięciu właściwego napięcia przez akumulator układ nie rozłącza ładowarki, od tego momentu na akumulatorze podtrzymywana jest stała wartość napięcia. Ładowanie tymi ładowarkami zapobiega intensywnemu gazowaniu akumulatora przedłużając jego żywotność.

    Odsłony: 1204 Czytaj więcej
  • Ładowarki CTEK
    • środa, 20 wrzesień 2017

    Jest to najlepszy w Europie model ładowarki do akumulatorów, trzykrotny laureat nagrody "Best in Test, używany przez najważniejsze firmy motoryzacyjne, jako podstawowy model ładowarki stosowanej w ich pojazdach. ŁadowarkiCTEK są zalecane do wszystkich rodzajów akumulatorów kwasowo-ołowiowych, w tym elektrolitowych, bezobsługowych, żelowych, wapniowo-wapniowych oraz AGM.

    Odsłony: 1211 Czytaj więcej
  • Ładowarka Stef-pol EST-513 36V 2,5A
    • wtorek, 03 październik 2017

    Ładowarka Stef-pol EST-513 36V 2,5A - przeznaczone są do samoczynnego ładowania akumulatorów bezobsługowych, żelowych i ołowiowo – kwasowych o napięciu 36V i pojemności 17 ÷ 30Ah. Ładowanie akumulatorów tymi ładowarkami gwarantuje pełne naładowanie akumulatora jak i przedłużenie jego żywotności. Ładowarki EST od innych ładowarek wyróżnia to, że po osiągnięciu właściwego napięcia przez akumulator układ nie rozłącza ładowarki, od tego momentu na akumulatorze podtrzymywana jest stała wartość napięcia, jest to korzystne dla akumulatora. Ładowanie akumulatorów tą ładowarką spełnia oczekiwania użytkownika jak i producenta akumulatorów.

    Odsłony: 1117 Czytaj więcej

Dobierz akumulator min

Kupno akumulatora może i specjaliście w tej dziedzinie przysporzyć wielu problemów. Ilość marek produkujących akumulatory potrafi szokować. Wiadomo, że ile osób, tyle opinii. Jeżeli chcesz poznać rzetelne, sprawdzone informacje oraz poznać zdanie fachowców w dziedzinie akumulatorów jesteś we właściwym miejscu! Na portalu oprócz tego, jaki akumulator czy prostownik będzie dla nas najlepszy dowiemy się, które sklepy są najbardziej profesjonalne i zawsze służą fachową poradą. Jesteśmy tu po to by kupno nowego akumulatora i prostownika było proste i możliwe w najkorzystniejszej na rynku cenie.

jaki akumulator

Kontakt z Redakcją

Email.: info(at)akustrefa.pl

Tel.: 574 114 005

NIP PL6652807743